Wednesday, May 28, 2008

Templado


Templado, het paradepaard van Cavalia heeft een immens verhaal achter zich waar trouwens een heel boek is over geschreven. Gekweekt door de Franse zigeuner-familie Delgado is hij een typisch voorbeeld van het vrij recente Lusitano paardenras (een mengeling van Franse Camarguepaarden met Portugese stamboompaarden. Als nieuwkomers in de paardenkweek hadden de Delgado's het niet gemakkelijk om door te breken in de paarden-wereld. Tot hun dochters Magali en Estelle met hun paarden al vlug concours op zeer hoog niveau gingen winnen. Toen Magali ook nog huwde met Frederic Pignon, een al even getalenteerde ruiter was de baan opengebroken voor niet alleen de Lusitano kweek in Frankrijk maar ook voor hun successen in paardenshows die uiteindelijk zou leiden tot hun deelname aan Normand Latourelles concept van Cavalia.
Maar terug naar Templado. De Delgado's verkopen elk paard met een clausule in het contract: indien dit paard niet voldoet nemen wij hem graag terug. Deze hengst is door de Delgado's als jong paard verkocht en na 4 jaar kwam de toenmalige eigenaar terug met Templado omdat het paard "onbereidbaar, onhandelbaar en ronduit levensgevaarlijk" was. Maar de Delgado's namen Templado terug en Frederic Pignon begon aan een leerrijke maar interessante opdracht: van de onhandelbare, excentrieke Templado die niemand, paard noch mens in zijn buurt liet toch een ster maken. En hij is er met zijn talent als paardenluisteraar in gelukt om van dit koppige paard inderdaad een wereldster te maken. Pignon zegt over zichzelf: ik ben geen "paardenfluisteraar" wel een "paardenluisteraar". Ik luister naar paarden hun gevoelens en gedachten en respecteer hun individualiteit, dan pas kan ik met hen gaan werken. Als u ooit reclameclips over dure horlogemerken of shampoo's zag met een wit galloperend paard met een enorm behang (paardentaal voor manen en staart) dan was het Templado. Deze hengst is ondertussen reeds om en bij de 24 jaar oud en vergezelt de Pignons overal. Hoewel hij een box heeft in de Cavalia-stallen staat hij meestal bij hen op zijn eigen plekje in hun kleedkamer. Een echt troetelkind van Magali en Fred.
Als u graag naar Zuid-Frankrijk op vakantie gaat en ook van paarden houdt, kunt u een eenvoudige maar gezellige gite huren op het landgoed waar de Delgado's hun Lusitano's kweken. Elke gite heeft wel ergens een schilderij hangen van Templado want Frederic Pignon is niet alleen een paardenman maar evenzeer een getalenteerd kunstenaar die schildert en juwelen ontwerpt (met paarden als onderwerp natuurlijk). Ga even een kijkje nemen op hun website: www.pignon-delgado.com

No comments: