Monday, October 09, 2006

Japanse recepten

Weer een lekker lange weekend gehad met een heerlijk dinner bij Tengoku, met dank aan Magda en Denis voor hun tractatie.
Op aanvraag van nogal wat personen hierbij een paar supersnelle recepten die de typische Teppaniaki-smaak van Yakitori- en Teriyakisaus hebben.

1. Zalm Teriyaki (4 personen)

Voor de teriyaki-saus heeft u nodig:
- 160 ml sojasaus (liefst van het merk Kikkoman)
- 2 eetlepels sake (kan vervangen worden door droge sherry)
- 160 ml Mirin (zoete rijstlikeur vam het merk Yutaka)
- 1 eetlepel basterdsuiker
Meng alles tot de suiker opgelost is. (alle Japanse ingredienten zijn verkrijgbaar bij de Delhaize). In Japan wordt vaak Dashi toegevoegd aan deze marinade, die is gemaakt van zeekelp en bonito-vlokken (een soort stokvis) maar die is in Belgie jammer genoeg alleen verkrijgbaar in Aziatische Toko’s in Brussel of Antwerpen. Aangezien de smaak heel typisch is kan hij niet vervangen worden door onze vis-bouillon of andere bouillons, ik laat het gewoon achterwege. U kunt kant en klare teriyaki-marinade in potjes kopen van het merk Yutaka bij de Delhaize doch die is vrij pikant en wordt het best aangelengd met sake, mirin of water. Let er ook op dat smaken verschillen, elke kok zal meer of minder van de ingredienten toevoegen naar smaak, ik doe op aanraden van Lady Mitsuko altijd een paar druppels citroensap bij de marinade. Het is dus een kwestie van experimenteren!)
Leg 4 zalmfilets 10 minuten in de marinade en keer de filets regelmatig om. Laat de zalm uitlekken en vang de marinade op.
Bak de zalm op een ingevette grillpan (of op de barbecue, of onder de grill in de oven) tot ze zo gaar zijn als gewenst en bestrijk regelmatig met de marinade. In een apart pannetje breng je de rest van de marinade aan het sudderen en laat nog 5 minuten indikken.
Serveer de zalm overgoten met de saus en geef er noedels of gewokte groenten naar keuze bij.

Een tweede gerechtje speciaal voor ons Krolleken omdat die zoveel van eieren houdt: Moeder en Kind op rijst. Dit is een heel geliefd gerecht in Japan en noemt zo omdat het de combinatie kip en eieren inhoudt. Bovendien is het supersnel te maken, vooral als u de rijst op voorhand heeft klaargemaakt. Met dank aan Lady Mitsuko.
Photobucket - Video and Image Hosting
U heeft nodig voor 4 personen:
- 3 eetlepels sojasaus Kikkoman
- 3 eetlepels Mirin
- 3 eetlepels sake
- 1 eetlepel suiker
Alles mengen tot de suiker is opgelost.
Verder heeft u nodig:
- 100 gram kippenborstfilets in plakjes gesneden
- 1 prei in dunne plakjes gesneden
- 6 eieren, losgeklopt
- 2 eetlepels fijngesneden bieslook
- warme rijst
- 1 koekenpan met deksel

Breng in de pan de saus aan het sudderen. Voeg de kip en de prei toe en laat afgedekt 3 minuten sudderen tot de kip gaar is.
Zet het vuur nu op de laagste stand en schenk de eieren over het kipmengsel. Leg het deksel op de pan en laat niet langer dan 2 minuten op het vuur staan. (Het eimengsel moet op de bodem net stollen, maar moet bovenop nog wat lopen. Erbij blijven dus!) Verdeel warme rijst in diepe kommen en schep er het eimengsel op. Bestrooi met de bieslook.
Tip: in de herfst of winter voeg ik vaak verse shiitake paddestoelen of oesterzwammen toe aan het kipmengsel.

1 comment:

Anonymous said...

bedankt kara we zullen dat zeker proberen hoor krolleke