Monday, October 30, 2006

BIJNA SAMHAIN

Een heerlijk weekend gehad. Onder Druides en Wiccans gaan hossen in de bossen en heel wat toffe receptjes uitgewisseld. Het weer was lekker en de bladeren beginnen te vallen. Bijna Samhain en de natuur weet het heel goed.
Photobucket - Video and Image Hosting
Met de komende feestdagen kunt u deze zeer speciale Heksenwijn uitproberen.
U heeft nodig:
2 eetlepels groene theeblaadjes
1 borrelglaasje rum
1 borrelglaasje vruchtenbrandewijn
1 borrelglaasje wodka
1 glas sterke rode wijn
2-3 kruidnagels, 1 kaneelstokje, 1 snufje peper
1 liter kokend water
Giet de liter water op de groene theeblaadjes en laat de thee kort trekken. Meng er de alcoholische ingrediƫnten, de kruidnagels en het kaneelstokje er zorgvuldig doorheen. Het snufje peper maakt de heksenwijn af. (Drink thuis en met mate!)

OMELET MET POMPOEN EN CHAMPIGNONS (2 personen)
U heeft nodig:

6 eieren, 200 gram pompoen, 1 ui, 200 gram champignons gekuist en in plakjes gesneden
olijfolie, peper, zout
Maak de pompoen schoon en snij in kleine stukjes. Snipper de ui. Verwarm in een grote pan wat olijfolie en bak de champignons. Breng ze op smaak met peper en zout en haal ze uit de pan. Verwarm opnieuw wat olijfolie en fruit de ui. Voeg de pompoen toe, plaats een deksel op de pan en laat de pompoen op een zacht vuur gaar worden. Klop intussen de eieren los met wat water en breng ze op smaak met peper en zout. Voeg de champignons bij de gare pompoen en overgiet de groenten met de losgeklopte eieren. Laat op een matig vuur drie tot vier minuten bakken. Plaats een bord of een deksel op de pan en keer de omelet. Bak ook langs de andere kant nog enkele minuten.

Friday, October 27, 2006

POMPOEN-APPEL SOEP

Samhain komt er weer stilaan aan en dan wordt het tijd om de pompoenrecepten boven te halen.
Dit is een een heel lekker soepje origineel uit de States en die anders dan anders smaakt. Probeer het zeker uit.
Pompoensoep met appels (voor 4 personen).
Ingrediƫnten: 1 niet te grote pompoen (hokkaido of butternut zijn ideaal), 3 uien, 3 appels (vb Jonagold), peper, klein stukje verse gember, groentebouillon, sinaasappelsap, chilipeper, 1 dl creme fraiche
· Pel de uien en snijd ze in ringen
· Schil de pompoen , haal de zaden eruit, en snijd in grove stukken
· Schil de appels, ontdoe van de klokhuizen en snijd in partjes
· Neem een flinke soeppan. Scheut olijfolie erin, en de uien fruiten
· Peper erop en een fijngesneden stukje verse gember ( plak van 1 cm dik) erbij doen. Dan een laagje water (1 cm) in de pan doen , de stukken pompoen en appel erbij, aan de kook brengen en de deksel erop. Tien tot vijftien minuten koken.
· Zet intussen een liter water op met een groentenbouillon-blokje
· Haal de soeppan van het vuur, iets laten afkoelen en dan met de staafmixer alles pureren tot een gladde dikke massa
· Zet de soeppan terug op het vuur, giet de bouillon erbij en klop met een garde de massa door de bouillon
· Laat 15 minuten trekken. Doe er nog 1 dl sinaasappelsap bij en eventueel Chilipeper naar smaak. Nog 5 minuten op het vuur.
Doe de soep in de borden en doe een flinke schep creme fraiche in het midden van elk bord.
Photobucket - Video and Image Hosting

Wednesday, October 25, 2006

Finished reading my 4th book by Haruki Murakami: “Sputnik Sweetheart”
A little jewel with this one-liner to remember:
“Understanding is but the sum of our misunderstandings”
Photobucket - Video and Image Hosting

Tuesday, October 24, 2006

Finished reading not just one but two BSG novels: “The Cylon’s Secret” and “Sagittarius is bleeding”.
(C. has surprised me by shipping much more than I had asked for. Did I tell him already that I love him?!)
The first novel focuses on a much younger Tom Zarek as the story plays around 20 years after the War and I quite liked it. By the way, I went through some BSG-blogs and I have the impression that Richard Hatch is growing fast into one of the more popular sexy male characters in this series. In any case he has aged well and his new role as charming anti-hero terrorist is much more interesting than the role he played in the old seventies-Galactica series as the heroic Apollo (although I must admit that more than 20 years ago I had a little crush on him as well!). Too bad I have to wait so long to see more interaction between Zarek and Roslin. I hope that the rumors of the possible death of Zarek are totally wrong, as he is one of the more fascinating characters in the story so far.
Photobucket - Video and Image Hosting
“Sagittarius is Bleeding” has Laura Roslin as major character and this novel by Peter David is once again very good in its genre. Peter has a clear understanding of all the major roles in the new BSG-realm. This book is better than good and I hope David is going to write more of BSG.

Monday, October 23, 2006

MARIA PASCALLAS

Photobucket - Video and Image Hosting
Het weekend was er weer eentje die kon tellen.
Zaterdag naar Pacale Platel en Heather Hunter gaan kijken en luisteren in de Werf in Aalst. De voorstelling "Maria Pascallas" was er een die alle lof verdient. Een doorleefd verhaal over het leven van Maria Callas.
Pascale was zowel hilarisch als ontroerend en de zang van Heather Hunter was een ware revelatie. De samenwerking met het Vlaams Radio Orkest en Dirk Brosse was meer dan geslaagd. Ik heb dus zitten billenkletsen van het lachen en zitten huilen van ontroering. Vlaanderen bewijst nog maar eens over grote talenten te beschikken. Doe zo voort meisjes...
P.S.: applaus voor de honden Ydolle en Csabaka. Ze gedragen zich als echte supersterren
Photobucket - Video and Image Hosting

Tuesday, October 17, 2006

CALM

Still working hard, so nothing much to report these last days... Just wish I could have some more free time to study some Practical Magick...Well, I should be careful what I wish for...wouldn't want to loose my job now...
Photobucket - Video and Image Hosting

Thursday, October 12, 2006

WORKING AND READING

These last few days it seems my life is just about work, work, work!
Have almost no time to do anything else than that. The job at the office is busy, busy and then I come home and have to do all those housekeeping chores...yak..
So, the only time I have left to do some reading is on the train. Just finished my 3rd Haruki Murakami: East of the Border, west of the sun (yes, I am getting very addicted to this Japanese author)
C. has shipped an edition of a Battlestar Galactica book, so I'm looking forward to start reading this novel written by Peter David who is already a good Star Trek-author. Curious to see what he has done with my favourite Galactica ladies...
Photobucket - Video and Image Hosting

Monday, October 09, 2006

Japanse recepten

Weer een lekker lange weekend gehad met een heerlijk dinner bij Tengoku, met dank aan Magda en Denis voor hun tractatie.
Op aanvraag van nogal wat personen hierbij een paar supersnelle recepten die de typische Teppaniaki-smaak van Yakitori- en Teriyakisaus hebben.

1. Zalm Teriyaki (4 personen)

Voor de teriyaki-saus heeft u nodig:
- 160 ml sojasaus (liefst van het merk Kikkoman)
- 2 eetlepels sake (kan vervangen worden door droge sherry)
- 160 ml Mirin (zoete rijstlikeur vam het merk Yutaka)
- 1 eetlepel basterdsuiker
Meng alles tot de suiker opgelost is. (alle Japanse ingredienten zijn verkrijgbaar bij de Delhaize). In Japan wordt vaak Dashi toegevoegd aan deze marinade, die is gemaakt van zeekelp en bonito-vlokken (een soort stokvis) maar die is in Belgie jammer genoeg alleen verkrijgbaar in Aziatische Toko’s in Brussel of Antwerpen. Aangezien de smaak heel typisch is kan hij niet vervangen worden door onze vis-bouillon of andere bouillons, ik laat het gewoon achterwege. U kunt kant en klare teriyaki-marinade in potjes kopen van het merk Yutaka bij de Delhaize doch die is vrij pikant en wordt het best aangelengd met sake, mirin of water. Let er ook op dat smaken verschillen, elke kok zal meer of minder van de ingredienten toevoegen naar smaak, ik doe op aanraden van Lady Mitsuko altijd een paar druppels citroensap bij de marinade. Het is dus een kwestie van experimenteren!)
Leg 4 zalmfilets 10 minuten in de marinade en keer de filets regelmatig om. Laat de zalm uitlekken en vang de marinade op.
Bak de zalm op een ingevette grillpan (of op de barbecue, of onder de grill in de oven) tot ze zo gaar zijn als gewenst en bestrijk regelmatig met de marinade. In een apart pannetje breng je de rest van de marinade aan het sudderen en laat nog 5 minuten indikken.
Serveer de zalm overgoten met de saus en geef er noedels of gewokte groenten naar keuze bij.

Een tweede gerechtje speciaal voor ons Krolleken omdat die zoveel van eieren houdt: Moeder en Kind op rijst. Dit is een heel geliefd gerecht in Japan en noemt zo omdat het de combinatie kip en eieren inhoudt. Bovendien is het supersnel te maken, vooral als u de rijst op voorhand heeft klaargemaakt. Met dank aan Lady Mitsuko.
Photobucket - Video and Image Hosting
U heeft nodig voor 4 personen:
- 3 eetlepels sojasaus Kikkoman
- 3 eetlepels Mirin
- 3 eetlepels sake
- 1 eetlepel suiker
Alles mengen tot de suiker is opgelost.
Verder heeft u nodig:
- 100 gram kippenborstfilets in plakjes gesneden
- 1 prei in dunne plakjes gesneden
- 6 eieren, losgeklopt
- 2 eetlepels fijngesneden bieslook
- warme rijst
- 1 koekenpan met deksel

Breng in de pan de saus aan het sudderen. Voeg de kip en de prei toe en laat afgedekt 3 minuten sudderen tot de kip gaar is.
Zet het vuur nu op de laagste stand en schenk de eieren over het kipmengsel. Leg het deksel op de pan en laat niet langer dan 2 minuten op het vuur staan. (Het eimengsel moet op de bodem net stollen, maar moet bovenop nog wat lopen. Erbij blijven dus!) Verdeel warme rijst in diepe kommen en schep er het eimengsel op. Bestrooi met de bieslook.
Tip: in de herfst of winter voeg ik vaak verse shiitake paddestoelen of oesterzwammen toe aan het kipmengsel.

Wednesday, October 04, 2006

GALACTICA

Net uitgelezen: Kafka on the Shore van Haruki Murakami: een echt meesterwerk!

Gisteren eindelijk de "moed" gehad om naar de allerlaatste aflevering van de 2de jaargang van Battlestar Galactica te kijken. Grandioos einde en dus een heel belovend begin voor de 3de jaargang die deze maand in de USA op de buis verschijnt. Alleen jammer dat het nog zeker een jaar zal duren vooraleer ik de hand kan leggen op de DVD-box voor dit nieuwe seizoen. C. zal me dus voorlopig op de hoogte moeten houden van het verloop van de serie. Go for it Battlestar Galactica! Deze prent van Adama en de presidente vond ik heel geslaagd:
Photobucket - Video and Image Hosting

Monday, October 02, 2006

PARIS PART 2

Terug thuis na het lange weekend in Parijs. De stad was zoals altijd in prima conditie en bovendien was het heel aangenaam terrasjesweer. Een pull gekocht bij Lunatisme en een zilveren juweel bij mijn favoriete Japanse mode-ontwerper Kenzo.
En daarmee was mijn weekend-budget ver op... zucht.
De voorstelling van Robert Hossein's Benhur was zoals aangekondigd inderdaad een groots spektakel.
Photobucket - Video and Image Hosting
Niet alleen de hele productie was geslaagd maar vooral het stuntwerk met de paarden van Lurashi hebben de hele voorstelling een cachet gegeven die zelden geevenaard wordt in de theaterwereld. Een enkel puntje van kritiek: door de grootsheid van de arena (Stade de France) was de klank van de gesproken stemmen duidelijk verstaanbaar maar kwam het acteren zelf niet tot zijn volle recht. In ieder geval bravo voor Robert Hossein die nog maar eens bewezen heeft tot de groten van de theaterwereld te behoren.