Wednesday, December 09, 2009

Eindelijk

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaat 1,4 miljard euro (zowat 1 miljard euro) uitkeren aan ruim 300.000 leden van indianenstammen. Dat moet een compensatie vormen voor historisch geleden verliezen van onder meer grondstoffen en natuurlijke rijkdommen en tegelijk toekomstige conflicten voorkomen.
Voorts trekt de overheid 2 miljard dollar uit (zowat 1,3 miljard euro) om land dat de vorige generaties indianen verloren zagen gaan, terug te kopen en veilig te stellen.
Het akkoord betekent het einde van een 13 jaar durende rechtszaak. De indianen argumenteerden dat ze voor miljarden dollars waren opgelicht, omdat ze onder meer olie, gas, hout en grasland moesten prijsgeven.
President Barack Obama heeft het akkoord in de zaak die bekendstaat als "Cobell versus Salazar" al verwelkomd als "een belangrijke stap in de verzoening tussen de indianenstammen en de Amerikaanse overheid."
Mijn 2 favoriete vrienden Jay en Marcos (Chiricahua Apache) zullen daar vast blij mee zijn, maar het is nooit genoeg natuurlijk...

Photobucket

No comments: