Monday, May 18, 2009

Yabusame

Anne, een vriendin wiens paard in hetzelfde stalhouderij staat als mijn Quick Star is net een weekje terug uit het land van de rijzende zon. Japan is een supermodern land maar gelukkig krijgen de 'oude' Samurai-waarden terug steeds meer aandacht bij de jonge mensen en komen de typische Budo krijgskunsten terug in zwang. En als paardenliefhebber ging Anne natuurlijk meteen gaan kijken toen ze in de nabijheid hoefgetrappel hoorde. Anne was dus een van die gelukkigen die een paar Yabusame wedstrijden mocht meemaken aangezien ze net in Japan was tijdens een Lente-feestweek.
Yabusame is Kyudo (boogschieten) te paard. De ruiter dient in volle galop achtereenvolgens 2 pijlen af te schieten op 2 verschillende doelen. De ruiters rijden in de traditionele Yabusame outfit zoals die honderden jaren geleden door de samurai werden gedragen. Geniet even van de mooie foto's die Anne meebracht.
Photobucket
Hoe snel ze gaan zie je in deze momentopname. Denk er aan dat de ruiter zijn handen nodig heeft om zijn boog en pijlen te hanteren. Het enige contact met het paard zijn de tenen van de ruiter tegen de buik van het paard.
Photobucket
Hier een mooie kijk op de traditionele ruiterdracht. Paardenliefhebbers, let even op het kopstuk van het paard: in Japan hebben de hoofdstellen geen neusriem! Veel diervriendelijker voor het paard. Alleen jammer van de beenbeschermers die bestaan uit hertenhuid, arme bambitjes, maar misschien in de toekomst namaakbont?
Photobucket
Maar mijn voorkeur gaat uit naar de foto van deze jongedame die een voorbeeld is hoe de Japanse vrouw zich momenteel aan het heruitvinden is door haar rol als 'brave' huisvrouw aan de kant te zetten door weer Samurai-vrouw te worden. Anne vernam later van deze jongedame dat er bij haar leermeester meer meisjes aan het leren waren dan jongens. Brava aan de Japanse meisjes!
Photobucket

No comments: