Thursday, April 24, 2008

HONZA

Quick was in form vandaag. Lekker gewerkt en daarna een flinke massage in het zonnetje. Heerlijk om te zien hoe zijn spieren zich ontwikkeld hebben de laatste maanden. Het loont dus om bijna elke dag met hem te werken. Kijk even naar het filmpje van een van mijn idolen op gebied van Liberty: de Tsjech Honza Blaha die naast de Franse broers Pignon, de Rus Alexander Nevzorov en Bartabas van Zingaro een meester is in de "zachte" trainingsmethode.

Nogal wat ruiters denken verkeerdelijk dat Liberty eenvoudig is of geen discipline die de moeite waard is om te beoefenen als je doel enkel rijden is. Toch is dat een grote misvatting. Liberty trainen of grondwerk zijn onmisbaar om je paard door en door te leren kennen en zijn vertrouwen in je te versterken. Vele ruiters zijn bij het eerste uitproberen van "kunstjes" dan ook teleurgesteld als hun paard totaal geen interesse toont of zelfs zware blessures oploopt bij het aanleren van dergelijke acts. Denk er steeds aan dat dit niet "zo maar wat spelen" is met je paard. Je paard dient fysiek en mentaal in top-conditie te zijn. Knielen met zwakke benen of op een gladde bodem is nefast. Je paard laten zitten voor een lange tijd kan bij ruinen of hengsten dodelijk zijn. Ze kunnen namelijk ingeknelde ingewanden krijgen waardoor ze niet meer recht kunnen en een snelslachting de enige jammerlijke oplossing is. En geloof me, er zijn de laatste tijd meer en meer van deze zit-problemen aan het opduiken. Wees ook extreem voorzichtig met het laten steigeren van je paard. Je dient je paard hiervoor door en door te kennen en dan nog zijn ongelukken niet te voorzien. Verveel je paard ook niet tijdens de trainingen. Hou met andere woorden de sessies kort, niet langer dan een kwartier tot 20 minuten. Zo blijven zowel je paard als jijzelf gefocust op de bewegingen. Hou je woordenschat kort en gebruik steeds dezelfde woorden of signalen bij het aanleren en probeer ook steeds dezelfde volgorde aan te houden van je oefeningen.
Paarden zijn heel slim in het aanleren van een choreografie en zullen dus al snel een goed ritme in hun acts vanzelf brengen. Voor de rest: veel geduld, lukt iets niet van de eerste keer, stel dan uit en probeer iets anders. Vaak lukt het na een paar dagen wel als je paard de tijd gehad heeft om een bepaalde oefening te overdenken. Probeer ook zoveel mogelijk de oefeningen in je hoofd te visualiseren want paarden zijn nu eenmaal perfecte telepathen. En niet vergeten: heel veel liefde, zachtheid, je nooit boos maken, altijd rustig blijven en een heeeeel grote voorraad appels en wortels inslaan voor de beloningen.
Dan lukt het vast wel en wordt je viervoeter een fantastische vriend voor het leven.

2 comments:

Anonymous said...

hallo kara gewoon prachtig dit is een kippevel moment dada strootje xxx

Lady Epona said...

Ja he, ik zal eens wat meer filmpjes van mijn idolen op mijn blog zetten. Bewaar nog wat kippevel voor Cavalia in augustus,
dan zie je zoiets van heel dichtbij. Groetjes aan Krolleken.