Wednesday, April 30, 2008

Happy Beltaine

Photobucket
To all Witches, druids and Neo-pagans: Happy Beltaine

Monday, April 28, 2008

LORENZO

Sharon (de vroegere bazin van Quick) stuurde me vandaag een filmpje van Lorenzo, een Fransman die inderdaad ook een van die mensen is die een fantastische band heeft met zijn paarden. Quickje galoppeert ook al lustig met me mee hoor, alleen zie ik mezelf nog niet direct boven op hem staan en de velden doorcrossen. Daar is de Franse Camargue natuurlijk prima voor geschikt. Ik ben al vaak met Quick gaan wandelen buiten maar hem compleet loslaten kun je alleen maar op heel korte en veilige paadjes. Belgiƫ is jammer goenoeg een land van straten en huizen geworden.
Kijk even en waan je ook op zo'n paardenrug met de wind in je haren... zalig toch.

Thursday, April 24, 2008

HONZA

Quick was in form vandaag. Lekker gewerkt en daarna een flinke massage in het zonnetje. Heerlijk om te zien hoe zijn spieren zich ontwikkeld hebben de laatste maanden. Het loont dus om bijna elke dag met hem te werken. Kijk even naar het filmpje van een van mijn idolen op gebied van Liberty: de Tsjech Honza Blaha die naast de Franse broers Pignon, de Rus Alexander Nevzorov en Bartabas van Zingaro een meester is in de "zachte" trainingsmethode.

Nogal wat ruiters denken verkeerdelijk dat Liberty eenvoudig is of geen discipline die de moeite waard is om te beoefenen als je doel enkel rijden is. Toch is dat een grote misvatting. Liberty trainen of grondwerk zijn onmisbaar om je paard door en door te leren kennen en zijn vertrouwen in je te versterken. Vele ruiters zijn bij het eerste uitproberen van "kunstjes" dan ook teleurgesteld als hun paard totaal geen interesse toont of zelfs zware blessures oploopt bij het aanleren van dergelijke acts. Denk er steeds aan dat dit niet "zo maar wat spelen" is met je paard. Je paard dient fysiek en mentaal in top-conditie te zijn. Knielen met zwakke benen of op een gladde bodem is nefast. Je paard laten zitten voor een lange tijd kan bij ruinen of hengsten dodelijk zijn. Ze kunnen namelijk ingeknelde ingewanden krijgen waardoor ze niet meer recht kunnen en een snelslachting de enige jammerlijke oplossing is. En geloof me, er zijn de laatste tijd meer en meer van deze zit-problemen aan het opduiken. Wees ook extreem voorzichtig met het laten steigeren van je paard. Je dient je paard hiervoor door en door te kennen en dan nog zijn ongelukken niet te voorzien. Verveel je paard ook niet tijdens de trainingen. Hou met andere woorden de sessies kort, niet langer dan een kwartier tot 20 minuten. Zo blijven zowel je paard als jijzelf gefocust op de bewegingen. Hou je woordenschat kort en gebruik steeds dezelfde woorden of signalen bij het aanleren en probeer ook steeds dezelfde volgorde aan te houden van je oefeningen.
Paarden zijn heel slim in het aanleren van een choreografie en zullen dus al snel een goed ritme in hun acts vanzelf brengen. Voor de rest: veel geduld, lukt iets niet van de eerste keer, stel dan uit en probeer iets anders. Vaak lukt het na een paar dagen wel als je paard de tijd gehad heeft om een bepaalde oefening te overdenken. Probeer ook zoveel mogelijk de oefeningen in je hoofd te visualiseren want paarden zijn nu eenmaal perfecte telepathen. En niet vergeten: heel veel liefde, zachtheid, je nooit boos maken, altijd rustig blijven en een heeeeel grote voorraad appels en wortels inslaan voor de beloningen.
Dan lukt het vast wel en wordt je viervoeter een fantastische vriend voor het leven.

Wednesday, April 23, 2008

Barrel Racing

Een paar dames vroegen mij wat barrel-racing is.
Het is een onderdeel van het Western rijden dat de laatste jaren bijna uitsluitend door vrouwen wordt gereden. De bedoeling is dat je zo snel mogelijk rond drie tonnen (barrels) galoppeert zonder die natuurlijk omver te gooien. Je moet dus in een zeer snelle galop continu van rechter naar linkergalop wisselen: de zogenaamde vliegende galopwissels. Het is dus niet alleen belangrijk over een paard te beschikken met een zeer snelle galop, maar ook een die zeer goed zeer scherpe bochten en keertwendingen neemt. Het zijn dus vooral de zogenaamde Quarter Horses die hier goed voor zijn. De benaming Quarter komt van de "Kwart Mijl" die ze galopperen bij deze discipline. Zeer snelle sprinters met een galop die zoals die van mijn Quick Star "vliegend" is maar van vrij korte duur. Geniet even van het volgende filmpje met een perfect gereden parcours.



Oh, by the way, de reden dat deze discipline zo populair is bij amazones is evident.
Vrouwen zijn lichter en soepeler dan mannen wat een voordeel is voor de paarden.
Bovendien zijn mannen nogal angsthazen als het op paarden aankomt, zelfs de stoere macho cowboys schrikken terug voor barrelracing. Want er gaat nogal eens iets mis tijdens zo een race. Kijk maar:



Zo moet het dus niet.
Dit is pas een perfecte race: 16 seconden!!! Deze combinatie is een winner!

Sunday, April 20, 2008

Dure hoedjes



Vanmorgen weer heerlijk met Quick gewerkt en daarna in het zonnetje naast hem gezeten, ondertussen bellend met Strootje (dada!). In de aanloop naar mijn Barrel-racing dromen even gecheckt op het internet naar de prijzen van een mooie Stetson hoed. Amai, ondanks de goedkope Dollar is zo'n hoedje toch nog om en bij de EUR 500,-.
Ik denk dat ik dus maar best aan Casey vraag of hij eens uitkijkt naar een simpele cowboy, pardon cowgirlhoed en die meebrengt uit de States bij een volgende passage.
Ik hoef geen speciaal ding, enkel iets om de zon uit mijn ogen te houden.
Lunch vandaag: simpel maar lekker: zalm en papilotte met takjes verse dille en gesnipperde pijpajuin. Even in de oven tot gaar en geserveerd met een sauce Hollandaise en een groentenburger. Mjam mjam.
Net uitgelezen: Season of the Witch van Natasha Mostert. Een heerlijk verhaal over een computerhacker die in de ban komt van 2 zussen. Hogere magie gecombineerd met moord en overgoten met een snufje erotiek. Goed dus.

Tuesday, April 15, 2008



Deze morgen flink met Quick gewerkt. Aangezien het dinsdag is na een rustdag op maandag heb ik hem na de opwarming bijna 15 minuten op cirkel laten galopperen met af en toe een snelle sprint daartussen in. Het zweet droop eraf. In zijn charge is het duidelijk te zien dat hij een mengeling is van Appaloosa met Quarter Horse. Hij is ongelooflijk snel in zijn galop en uiterst wendbaar. Misschien moet ik toch wel eens gaan denken om hem op "Barrel-racing" te gaan trainen. Maar mijn botten worden oud en stram. Ik denk niet dat ik nog zo wendbaar ben als mijn paard. Enfin, we zien wel, het voornaamste is dat hij knettergezond en gelukkig is met wat ik er allemaal mee uitspook.

Tuesday, April 08, 2008

BONES



Zo, ondanks de drukte van vorige week heb ik alle afleveringen van Bones 2de seizoen kunnen bekijken. Grandioos. Steeds beter en de laatste aflevering waarin Seeley en Tempe voor het huwelijksaltaar komen te staan was hilarisch, bravo voor de scenario's en de hele cast. Kijk dus al uit naar seizoen 3.
Ja het is druk geweest want het was ruiterkamp voor de kleine meisjes in de manege dus hebben Quick en ik een ganse week show gegeven voor een fantastisch jong publiek. Paard was in form en begint er nu echt plezier in te krijgen. Ik heb nog nooit een paard ontmoet met zoveel gevoel voor humor.
Net uitgelezen: Sepulchre van Kate Moss. Goed boek over een spel Tarot-kaarten die meer verbergen of liever gezegd blootleggen dan de bedoeling is. Een verhaal die zich net als haar vorige boek Labyrinth afspeelt in Cathaars Frankrijk van heden en verleden.