Thursday, August 16, 2007

GEISHA - MAIKO - OIRAN

Gisteren goed genoten van de zoals altijd heerlijke keuken (en drankjes!) bij Ichiban samen met Magda en Denis. Hierbij zoals beloofd wat meer uitleg bij de verschillende types geisha/maiko en oiran of yujo.
Hieronder zie je een foto van een typische geisha (in heel sober beige kimono) en haar maiko of leerlinge in de kleurige kimono en haartooi. Geisha en maiko zijn bedreven in dans en muziek en aangename conversaties tijdens braspartijen met belangrijke personen. De meeste geisha bezitten een theehuis en stoppen met de beoefening van hun gei (kunst) vanaf het moment dat ze huwen.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De maiko of leerlingen zijn meestal nog maagd en dus zeker geen prostituees zoals vaak verkeerdelijk wordt gedacht. Je kan immers aan de haartooi zien dat een maiko maagd is: het pompoentje dat als basis van het haarknotje wordt gebruikt is rood van kleur. Vanaf het moment dat ze maagd-af is mag een maiko geen rood knotje meer dragen en is ze volwaardige geisha. Meestal zijn foto's van maiko op de rug genomen omdat je dan het rode knotje kan zien en natuurlijk de elegante neklijn.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Er bestaan natuurlijk ook "kunstzinnige" prostituees. Deze worden Oiran of Yujo genoemd en zijn heel goed te herkennen aan hun protserige kimono en overdadige haartooi. Een oiran draagt altijd lange scherpe haarpinnen in haar kapsel, kwestie van te agressieve mannen mee te kunnen afschrikken. Pikant detail: zij knopen hun obi (kimono-gordel) altijd aan de voorkant zodat ze zelf hun kledij kunnen openmaken in tegenstelling met de obi van geisha en maiko: die is op de rug geknoopt zodat een geisha altijd hulp nodig heeft van een of meer assistenten die er vaak een paar uurtjes of wat mee bezig zijn om alle lagen kimono en obi goed in de plooi te krijgen. Er zijn bijna geen yujo meer omdat de prostituees uit het buitenland veel goedkoper zijn. Je zal dus nog maar heel weinig Yujo zien in het Japanse straatbeeld maar het is wel altijd een belevenis omdat ze heel statig en traag op hun dertig centimeter hoge sandalen door de straten schrijden vergezeld door hun dienstmaagden.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

No comments: