Sunday, September 28, 2008

"Battuta"

Voor de zoveelste keer op rij brengt Bartabas met zijn ruitertheater Zingaro een spektakel van het hoogste niveau. Gisteravond was de sfeer heel speciaal op het terrein van het Brusselse Tour en Taxis tussen de gezellige tenten en woonwagens van het gezelschap. Met zijn nieuwste creatie "Battuta" brengt Bartabas ons in de wonderlijke wereld van de zigeuners met 36 prachtige verrassend snelle Argentijnse gaucho-paarden, hun wel zeer acrobatische ruiters en voltigeurs, met dansers en muzikanten.
In de indrukwekkende theatertent, rond een waterval en op het duivelse ritme van twee Roemeense orkesten (een fanfarekorps van kopers en een ensemble van snaarinstrumenten) dagen de ruiters elkaar uit, vliegen ze in het rond en maken ze grapjes met de stomverbaasde toeschouwers. Het ziet er allemaal heel chaotisch uit maar als paardenkenner besef je hoeveel tijd de trainers en ruiters in dit spektakel hebben moeten steken om de paarden tot zo'n voorstelling te kunnen inwerken.
Battuta is een flamboyant, kleurrijk feest, een verrassend universum vol humor, een teugelloos, razendsnel en soms heel stout spektakel. Een schitterende hymne aan het leven zelf. Een manier van leven dat jammer genoeg in deze moderne tijden verdwenen is, maar mischien wel aan het terugkomen is in een nabije toekomst?
Na Istanbul, Avignon, Parijs, Rome, Moskou en Hongkong nu eindelijk in Brussel nog tot 19 oktober vooraleer de hele bende voor drie maand voorstellingen naar Tokio vertrekt.
Geniet even mee van een hilarische rondedans van het gezelschap.

No comments: