Monday, October 15, 2007

Pompoenen

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ze zijn er weer: keigrote pompoenen in alle mogelijke vormen en kleuren. Alvast dus een receptje om de komende Halloween periode uit te proberen. Pompoenen zijn lekker, voedzaam en goedkoop, bovendien kun je ze lekker lang vers bewaren zolang je er op let dat ze bij de aankoop niet gekwetst zijn of schimmelige plekjes vertonen. Gebruik vooral de kleine Hokkaido-pompoenen of butternut- pompoenen, die zijn vast van vlees en heel zoet. De enorm grote pompoenen zijn niet zo bijster lekker en zijn vooral goed om uitgehold te worden en lichtspectakel te leveren bij de komende Halloween feesten

Dit recept is er eentje van mijn Amerikaanse vriend C. en is bijzonder lekker

GEGRATINEERDE POMPOEN (4-6 pers)
U heeft nodig:
275 gram boter, 1 kg pompoen, 40 gram bloem, ½ liter melk, 3 geklutste eieren,
paneermeel, peper en zout

Fruit de kleingesneden pompoen in 75gr boter. Laten bakken tot alle vocht verdampt is en de pompoenstukjes glazig zijn, dan pureren. Maak een witte saus met 50 gr boter, 40gr bloem verdund met 1/2 l melk en voeg zout, peper en noodmuskaat toe. Laat het mengsel een tiental minuten koken tot de vloeistof begint te borrelen, draai het vuur uit en voeg de geklutste eieren toe. Meng de saus door de pompoenpuree en vul hier een beboterde ovenschaal mee. Strooi er wat paneermeel over en giet wat gesmolten boter over de gratin en laat alles in een matige warme oven gratineren.
Heerlijk als bijmaaltijd bij andere vegetarische kost of bij vlees.

No comments: